Tag: language: finnish

  • Koira kuntoutustyön tukena: Dialogisuus koiran ja ihmisen välisessä vuorovaikutuksessa

    Kuntoutuspalveluiden toteutuksessa on mukana enenevässä määrin erilaisissa tehtävissä avustavia koiria. Koirien rooli kuntoutustyössä voi olla moninainen. Koiralla voi olla samanaikaisesti useita vaikutuksia ihmisen kuntoutumisen polulla.

    Tässä kirjoituksessa pohdimme erityisesti ihmisen ja koiran välistä vuorovaikutusta ja siinä toteutuvia ilmiöitä. Ihmisen ja eläimen välinen yhteistyö ja kommunikaatio on jatkuvasti kehittyvää. Uusin tutkimustieto tuo mukanaan lisää osaamista ja syvempiä ulottuvuuksia yhteiseen vuorovaikutukseen.

    Tutkimusten avulla on saatu uutta tietoa koiran kyvyistä havainnoida ihmisen kehollisia muutoksia, ja koira tunnistaa esimerkiksi välittäjäaineiden avulla kivun, stressin ja vireystilan. Koira havainnoi ja myös ilmaisee ihmisen hyvinvointiin liittyviä seikkoja ja tullessaan viestinnässään ymmärretyksi dialogisuus ihmisen ja koiran välillä syvenee.

    Koiran ja ihmisen välisessä vuorovaikutuksessa on tärkeää antaa tilaa moninaiselle nonverbaalille viestinnälle. Koira voi nonverbaalilla viestinnällään ilmaista esimerkiksi tunnetiloja, tehdä ehdotuksia tai kysymyksiä ja osoittaa huumoria. Koira voi osaltaan parantaa kuntoutustyön laatua toimimalla eräänlaisena sensorina ja kertoen tekemistään havainnoista. Koira voi siten säädellä asiakkaan ja terapeutin välistä vuorovaikutusta.

    Esimerkiksi vaikeista asioista keskustellessa koira voi ilmaista asiakkaan voinnista havaintoja, mikä auttaa terapeuttia säätelemään keskustelun kulkua (kuvio 1). Yhteinen kanssasäätely sekä ihmisten että ihmisen ja koiran välillä onnistuu dialogisuuden kautta. Aitoon dialogisuuteen kuuluu mahdollisuus saada tilaa, tulla kuulluksi ja nähdyksi vastavuoroisesti.


    Kuvio 1. Kanssasäätely koiran ja ihmisten välisessä dialogisessa vuorovaikutuksessa

    Koiran kanssa yhteisessä dialogissa sekä asiakas että ammattilainen oppivat itsestään uusia asioita. Koiran avulla voidaan saada uusia ulottuvuuksia kuntoutukseen, mikä voi lisätä ihmisen kykyä tunnistaa oman kehon muutoksia, tunteita ja vireystilaa. Samalla ihmisen itsetuntemus ja minäkuva voivat muuttua. Onnistunut vuorovaikutus eläimen ja ihmisen välillä lisää keskinäistä luottamusta ja asiakastyössä myös turvallisuutta. Ihmisen ja eläimen välinen aito ja kunnioittava vuorovaikutus lisää parhaimmillaan molemminpuolista hyvinvointia.

    Koira voi johdattaa ihmiset myös lisäämään hyvinvointia vieden heidät mukanaan erilaisiin ympäristöihin ja sosiaalisiin tilanteisiin. Koira voi toimia sosiaalisena aloitteena ihmisten kohtaamisissa mahdollistaen uusia vuorovaikutustilanteita. Koiran avulla voi saada lisää luottamusta elämään ja sen eri vivahteisiin.

    Kuntoutustilanteissa ammattilainen on aina vastuussa dialogisuuden mahdollistumisesta koiran ja tilanteeseen osallistuvien ihmisten välillä. Ammattilaisen yhtenä tehtävänä on johdattaa asiakasta toimimaan siten, että koira saa riittävän työrauhan ja sen sanomaa dialogissa kuullaan ja kunnioitetaan. Koiran kognition ja kykyjen ymmärtäminen on perusedellytys onnistuneelle yhteistyölle. Ammattilaisen vastuulla onkin huolehtia koko yhteistyöprosessin ajan kaikkien osapuolten hyvinvoinnista ja toiminnan laadusta.

    Kirjoittajat

    Nona Borgström, projektisuunnittelija, DogRisk-tutkimusryhmä, Helsingin yliopisto

    Marjaana Raukola-Lindblom, FL, erikoispuheterapeutti, yliopisto-opettaja, väitöskirjatutkija; Psykologian ja logopedian laitos & Sote-akatemia, Turun yliopisto

    Kirjallisuutta

    Flood, B., Smythe, L., Hocking, C., & Jones, M. (2021). Interprofessional practice: the path toward openness. Journal of Interprofessional Care, 36(5), 635–642. https://doi.org/10.1080/13561820.2021.1981264


    Rault, J-L., Waiblinger, S., Boivin, X., & Hemsworth, P. (2020). Positive human-animal relationship: The Power of a Positive Human-Animal Relationship for Animal Welfare. Frontiers in Veterinary Science Front, Volume 7 https://doi.org/10.3389/fvets.2020.590867



  • Avustavat eläimet osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa -miniseminaari

    Miniseminaari ihmisen ja eläimen yhteistyöstä hyvinvoinnin tukena.

    Aika

    ke 10.4.2024 kello 16–18

    Ilmoittautuminen viimeistään 8.4.2024 ja valitse tuletko paikan päälle tai seuraatko miniseminaaria striimauksena.

    Tilaisuus on maksuton.

    Paikka

    Yliopistollinen pieneläinsairaala, Viikki, Helsingin yliopisto, Koetilantie 2–4, 00790 Helsinki (Raitiovaunu 15, Bussi 79 sekä kauemmas jäävät 75, 78, 717, ks. reittiopas.hsl.fi)

    Lisätietoa ja ilmoittautuminen Turun yliopiston sivuilla

    (more…)


  • Koira mukana monitoimijaisessa yhteistyöverkostossa

    Monialainen yhteistyö laajenee monitoimijaiseksi silloin, kun ammattihenkilöiden lisäksi mukana tasavertaisena toimijana on asiakas tai esimerkiksi avustava koira. Monitoimijaisen yhteistyön onnistumisen kannalta siihen osallistuvien toimijoiden on tärkeää päästä keskinäiseen erilaisia näkökulmia kunnioittavaan vuorovaikutukseen, jossa tunnistetaan kaikki osaamisalat ja luodaan keskinäistä luottamusta (Bowman ym., 2021, Kekoni ym., 2019).

    (more…)


  • Tassut ja kaviot vaikuttavat hyvinvointiin yhteiskunnassamme

    “olen oppinut kohtaamaan vaikeita asioita”

    “olen saanut uuden hyvän ystävän – koiran”

    “hevonen on aina läsnä, turvallinen ja kuuntelee minua”

    asiakkailta kuultua

    Eläinten ja ihmisten hyvinvointihistoria on pitkä. Tällä hetkellä eläimet ovat entistä tärkeämmässä ja näkyvämmässä roolissa yhteiskunnassamme. Eläinten ja ihmisten välinen vuorovaikutus on perusta hyvinvoinnille monella tapaa.

    (more…)