Hunden som stöd inom rehabiliteringsarbete: Dialogen i samspelet mellan hund och människa

Vid genomförandet av rehabiliteringstjänster involveras hundar i allt större utsträckning i olika uppgifter. Hundars roll inom rehabiliteringen kan vara mångfaldig. Hunden kan inverka på en persons rehabiliteringsstig på flera olika sätt samtidigt. I den här artikeln kommer vi särskilt att ta fasta på interaktionen mellan människor och hundar och de fenomen som uppkommer under denna interaktion. Samarbete och kommunikation mellan människor och djur utvecklas ständigt. Den senaste forskningen ger mer kunskap och djupare dimensioner till en gemensam interaktion.

Med hjälp av forskning har man fått ny information om hundens speciella förmåga att observera förändringar i människans kropp och hunden känner igen till exempel smärta, stress och vakenhetstillstånd med hjälp av signalsubstanser. Hunden observerar och uttrycker även saker som har med människors välbefinnande att göra, och när den blir förstådd i sin kommunikation fördjupas dialogen mellan människa och hund.

I samspelet mellan en hund och en person är det viktigt att ge utrymme för en icke-verbal kommunikation. Genom icke-verbal kommunikation kan en hund uttrycka till exempel känslotillstånd, komma med förslag eller frågor och visa humor. Hunden kan bidra till att förbättra kvaliteten i rehabiliteringsprocessen genom att fungera som en slags sensor och alarmera de observationer den gör. På detta sätt kan hunden reglera samspelet mellan klienten och terapeuten.

Till exempel när man diskuterar svåra frågor kan hunden uttrycka iakttagelser om klientens välbefinnande, vilket hjälper terapeuten att reglera samtalets förlopp (Figur 1). Gemensam samreglering både människor emellan och mellan människor och hundar uppnås genom dialog. Den äkta dialogen innefattar möjligheten att få utrymme, att bli hörd och sedd ömsesidigt.


Figur 1. Samreglering i dialogisk interaktion mellan hundar och människor

I en gemensam dialog med hunden lär sig både klienten och den professionella nya saker om sig själva. Med hjälp av hunden kan man få nya dimensioner i rehabiliteringen, vilket kan öka en persons förmåga att känna igen förändringar i sin kropp, i sina känslor och i sitt vakenhetstillstånd. Samtidigt kan en persons självkännedom och självbild förändras. Ett framgångsrikt samspel mellan ett djur och en person kan öka det ömsesidiga förtroendet och tryggheten i kundarbetet. Det respektfulla och genuina samspelet mellan människor och djur kan i bästa fall öka det ömsesidiga välbefinnandet.

En hund kan också vägleda människor till ökat välbefinnande genom att ta dem till olika miljöer och sociala situationer. En hund kan fungera som ett socialt initiativ i mänskliga möten, vilket möjliggör nya möjligheter för interaktion. Med hjälp av en hund kan du få mer tilltro till livet och dess olika nyanser.

I rehabiliteringssituationerna ansvarar alltid den professionell för att möjliggöra dialogen mellan hunden och de personer som är involverade i situationen. Den professionellas uppgift är att vägleda klienten att agera på ett sådant sätt att hunden får tillräckligt med arbetsro och att det hunden säger i dialogen hörs och respekteras. Att förstå hundens kognition och förmågor är en grundförutsättning för ett framgångsrikt samarbete. Det är yrkesutövarens ansvar att ta hand om alla parters välbefinnande och verksamhetens kvalitet under hela samarbetsprocessen.

Översättning av vår artikel ”Koira kuntoutustyön tukena: Dialogisuus koiran ja ihmisen välisessä vuorovaikutuksessa“, med stöd av Anna och Karl Eklunds Stiftelse